Alkol zehirlenmesi ve alkol komasının belirtileri nelerdir?

Alkol zehirlenmesi ve alkol komasının belirtileri nelerdir?

Aşırı alkol alımı sonucunda bilincin önemli ölçüde yitirilmesiyle ortaya çıkan alkol zehirlenmesi ve alkol koması acil tedavi gerektiren bir durumdur. Alkol zehirlenmesinin ilk aşamasındaki kişi yalnız bırakılmamalı ve otomobil kullanması engellenmelidir. Hastanın bilinci açıksa kusması sağlanarak henüz midede emilmemiş alkolün vücuttan atılması sağlanabilir.

Alkol, merkez sinir sistemini etkilediğinden kandaki alkol miktarı arttıkça kişinin bilinci zayıflar, refleksleri yavaşlar, yürümede güçlük çekilir, konuşma peltekleşir, hareketler denetimden çıkar, uykuya eğilim ve sonunda koma meydana gelir. Hastanın nefesi yoğun şekilde alkol kokar, solunumu geniş ve derin, nabız düzensiz olabilir. Gözler kanlı, yüz kızarık ve terlidir. Hasta kusabilir ve bilinci açık olmadığından kusmuğu nefes borusuna kaçabilir.

Alkol komasındaki kişiye yapılacak ilkyardım; hastayı yan yatırmak ve kusma olasılığına karşı dikkatle izlemektir. Kusulanlar ağzın içinden boşaltılarak bunların solunum yollarına kaçması önlenmelidir. Hastanın temiz havada bol oksijen alması sağlanmalı, kış aylarında vücut sıcaklığı düşmüşse bir battaniyeye sarılarak ısıtılmalıdır. Alkol komasındaki kişi bu önlemler alındıktan sonra hastaneye götürülmelidir.
Top