Ramazan yemekleriniz az ve öz olsun

Ramazan yemekleriniz az ve öz olsun

Eskiden büyüklerimiz, "1 çeşit zeytin var sofrada, diğer yeşil zeytinin işi ne?" derler ve fazla gördükleri yiyecekleri sofradan kaldırtırlardı.

Böylece Ramazan sofralarımız olabildiğince sade bir hale gelirdi.

Küçükken bunun sebebini anlayamazdık, ancak Ramazan ayının, oruç tutmanın anlamını kavradıkça biz de çocuklarımıza aynı öğütleri verir olduk.

Bu sıcak yaz günlerinde herkese hayırlı Ramazanlar dilerim. 2-3 senedir Ramazan ayının sıcak havalara rastlaması sonucu insanın sabrı ve dirayet gücü biraz daha önem kazandı. Artan şehir nüfusunun büyük bir bölümünün binalar içinde veya masa başı işlerde çalıştığını ve güneşin kavurucu sıcaklarından korunmasının mümkün olduğunu düşünsek de ne yazık ki güneşin altında çalışmak zorunda olanlar için nefis terbiyesi biraz daha zor olsa gerek. Ancak büyük bir sabır ve inançla oruçlarını tutarlar, tutmaya çalışırlar.

Yine büyük şehirlerde, neredeyse her semtin merkezinde açılan alışveriş merkezleri, her köşe başında açılıp mahalle bakkallarının sonunu getiren büyük marketler, mağazalar veya lokantalar tüketimi körüklüyor. Kimsenin de bireysel olarak bu tüketim çılgınlığına "Dur" demeye niyeti var gibi görünmüyor. En azından şehir merkezlerinin içinde açılan devasa alışveriş merkezlerinin sayısının artmasından durum öyle anlaşılıyor. Peki 12 ayın içinde en hayırlısı olan Ramazan'ı yaşarken ve oruç tutarken, yediklerimiz ve içtiklerimiz konusunda kendimizi sınırlıyorsak, bu süreç içinde, cebimizden çıkan paranın tüketim çılgınlığına hizmet etmesine 1 ay "Dur" dememiz gerekmez mi?

Aklıma bu sorular takıldığı zaman, kıymetli çocukluk zamanlarım aklıma gelir. Eskiden büyüklerimiz çok çeşitli yiyeceklerle hazırlanan sofrayı gördüklerinde, "1 çeşit zeytin var sofrada, diğer yeşil zeytinin işi ne?" veya "Sofrada peynir var iken bir başka peynirin işi ne?" derler ve sofradan fazla gördükleri yiyecekleri kaldırtırlardı. Böylece Ramazan sofralarımız olabildiğince sade bir hale gelirdi. Belki küçükken anlayamazdık bunun sebebini, ancak daha sonraları, Ramazan ayının, oruç tutmanın anlamını kavradıkça biz de çocuklarımıza aynı öğütleri verir olduk.

Büyük şehirlerde lokantaların Ramazan ayına özel yemekler çıkartması belki doğal karşılanabilir, ancak bu yemeklerin ve Ramazan sofralarının şölen içinde geçmesi ve bir kutlama havasında olması, oruç tutma niyeti ile bağdaşamaz. Düşünün, her insanın midesinin büyüklüğü sadece avucunu sıktığı zamanki büyüklüktedir. Gereğinden fazla yemek yenince, mide esnek yapısından dolayı genişler, vücudu fazlasıyla meşgul eder ve sonrasında sindirim sistemini yorar. Saatlerce aç kalan bir bünye için, bu ani değişiklik ise çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Peki, ama oruç, aç kalmanın ne demek olduğunu, belki de hiç bilmediğimiz aç insanların 30 gün değil 365 gün ne hissettiğini anlamak ve nefis terbiyesi için tutulmuyor mu?

Kavurucu sıcakların hüküm sürdüğü bu günlerde iftar ve sahur sofralarınızdan meyve hoşaflarını eksik etmeyin. Su içmeyi ise ihmal etmeyin. Sofranız az ve öz olsun. Haftaya "tekne orucu"nu nasıl tuttuğumuzu anlatacağım, buluşmak dileğiyle...

Keşam Çorbası
Malzemeler: 1 çay bardağı köftelik bulgur, 1/2 çay bardağı irmik, 400-500 gr süzme yoğurt,

1 lt su (6 su bardağı), 3-4 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı,

1 çay kaşığı tuz, 1/2 çay kaşığı karabiber.

Yapılışı: Süzme yoğurdun üzerine su ilave edilerek iyice ezilir. Pütürsüz hale gelen karışımın içine köftelik bulgur ve irmik ilave edilerek karıştırılır. Birkaç kez karıştırıldıktan sonra tencere ocağa alınır ve karışım kaynayana kadar tahta kaşıkla devamlı karıştırılır. İnce bulgur piştiği zaman tencere ocaktan alınır. Bir tavaya tereyağı ve zeytinyağı konduktan sonra ocak yakılır. Kızdırılan yağın içine dövülmüş sarımsak ilave edilir ve altüst edildikten sonra pişen çorbanın üzerine ilave edilir. Yeterli miktarda tuz ilave edilir.

Nohutlu Keşkek
Malzemeler: 1 su bardağı keşkeklik buğday, ½ su bardağı nohut, 300-400 gr kaburga eti, 1 soğan, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı salça, 1 çay kaşığı kimyon, ½ çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz. Kapak hamuru için: 1 su bardağı un, ½ sb. su, 1 tk. tuz. Servis için: 1 çorba kaşığı tereyağı.

Yapılışı: Buğday üzerine bir parmak su geçene kadar su ilave edilerek ıslatılır ve bir gece bekletilir. Ertesi gün süzüldükten sonra haşlanmış nohut, kaburga parçaları ve ince ince doğranmış soğanlar ile birlikte güvecin içine konur. Kimyon, karabiber ve tuz ilave edilir. Tereyağı küçük parçalar halinde konur ve 1 su bardağı ilave edilir. 1 su bardağı içinde karıştırılan salça da döküldükten sonra kapak kapatılır. Kapak ile tencere arasında boşluk kalmaması için önceden un, su ve tuz ile hazırlanan hamur kenarlara yayılarak bastırılır. Önce harlı, sonra kısık ateşte 30-35 dk pişirildikten sonra kapak açılır. Pişen etlerin kemikleri güveçten çıkartıldıktan sonra bütün malzemeler el karıştırıcısı ile iyice ezilir. Kızdırılmış tereyağı ile servis edilir.

Meyveli Parfe
Malzemeler: 3 yumurta, 1 su bardağı şeker, 2 paket krema, 2 su bardağı soğuk süt, 1 kâse taze karadut, 1 kâse mürdüm eriği, 1 kâse taze kayısı, Süs için: karadut reçeli.

Yapılışı: Yumurta ve şeker derin bir kâseye konur ve şeker eriyene kadar iyice çırpılır.

Diğer bir tarafta ise kremanın hazırlanması için, cam kâseye iki poşet toz krema (hazır alınabilir) ve çok soğuk süt dökülerek çırpılır. İyice karıştırılıp yoğun bir kıvama gelen kremanın üzerine daha önceden çırpılmış olan şekerli yumurta ilave edilerek çırpma işlemine devam edilir. Karışım işlemi bittikten sonra muhallebinin içine doğranmış meyveler ilave edilir ve hep birlikte harmanlanır. Malzemenin dondurulacağı kâse şeffaf streç film ile kaplanır. Muhallebi kâseye döküldükten sonra üstüne de şeffaf streç film yerleştirilip buzluğa konur. Donan muhallebi üzerine karadut reçeli servis edilerek afiyetle yenir.

Not: Muhallebinin içine katılacak meyveler isteğe bağlı olarak değişebilir. Süslemek için de sevilen bir reçel dökülebilir.

Bir haftalık menü

15 Ağustos Pazar

Sahur

Sebzeli lorlu tepsi kömbesi

Kavun veya karpuz, üzüm tabağı

Kahvaltı ve çay

İftar

Terbiyeli gerdan çorbası

Etli yaprak sarması

Un helvası

16 Ağustos Pazartesi

Sahur

Boşnak böreği

Karadut suyu

Kahvaltı ve çay

İftar

Ekşili pilav

Izgara köfte

irmik tatlısı

17 Ağustos Salı

Sahur

Kıymalı altüst böreği

Üzüm hoşafı

Kahvaltı ve çay

İftar

Soğuk buğday çorbası

Karnıyarık

Pilav

Mevsim salatası

Su muhallebisi

18 Ağustos Çarşamba

Sahur

Patlıcan kavurmalı tepsi böreği

Kayısı hoşafı

Kahvaltı ve çay

İftar

Mantar çorbası

Sebzeli kuzu kuşbaşı fırında

Erişte pilavı

Semizotlu cacık

Kavun, karpuz, üzüm

19 Ağustos Perşembe

Sahur

Tahinli cevizli ekmek

Kahvaltı ve çay

Limonata

İftar

Soğan çorbası

Köfteli, yoğurtlu ev kebabı

İmambayıldı

Sütlaç

20 Ağustos Cuma

Sahur

Tavuklu pirinç pilavı

Vişne hoşafı

Akıtma

Kahvaltı ve çay

İftar

Taze fasulye çorbası

Tatar böreği

Patlıcan dolması

Elmalı güllaç sarması

Hülya Erol

Zaman
Top