Diyafram Kası

Diyafram Kası

Göğüs boşluğunun alt kısmını kaplayan yassı bir kastır. Aşağı-yukarı kasılıp gevşeyerek göğüs boşluğunun hacmini değiştirir. Bu nedenle akciğerlere hava girişi ve çıkışı kolaylaşır. Ayrıca göğüs kasları kasılıp gevşeyerek kaburgaların açılıp kapanmasını ve akciğerlere havanın girip çıkmasını sağlarlar.

Diyafram aşağıya doğru çekilip, göğüs kasları kasıldığında kaburgalarımız yukarı kalkacağından, göğüs boşluğunun hacmi genişler. Akciğerlere hava dolar, soluk alırız. Diyafram yukarı doğru şişkin; kaburgalarımızı hareket ettiren kaslar gevşek iken göğsümü-zün hacmi küçülür. Bu durumda dışarıya hava verilir.



Soluk almada ilk olarak kaburgalar arasındaki kaslar, diyafram kası kasılır. Göğüs boşluğu ve genişler akciğerler genişler. Akciğerlerdeki hava basıncı düşer ve oksijen alveollere kadar gelir.



Soluk vermede ise kaburgalar arası kaslar ve diyafram kası gevşer. Göğüs boşluğu ve akciğerler daralır. Son olarak da alveollerdeki karbondioksit dışarı atılır.

Diyafram Kası yorumları

  • Image Description
    selvinaz erdoğan tanrıverdi
    15.01.2010

    merhaba
    Ben 42 yaşında emekli bayanım.
    Aşırı öksürmek sebebiyle göğüs bölümüne gittim. Film çekilince DR. ameliyatlar sonucu narkozu tam atamamışsınız diyaframınız şişmiş ciğerinize aşağıdan baskı yapıyor dedi.
    Çok korktum. 1.5 yaşında geçirdiğim çocuk felci sebebiyle defaatle ameliyat olmuştum ama bu güne kadar hiç böyle bir zarardan bahsedilmedi.
    Ne yapabilirim. Rahatsızlığım sebebiyle rahat hareket edemiyor spor yapamıyorum.
    Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
    Saygılarımla kolay gelsin.

  • Image Description
    Ziyaretçi
    27.03.2012

    çok teşekkür ederim ama işime pek yaramadı

Top