ihya.org

Bel sağlığı

Bel sağlığınız için faydalı olacak 40 tavsiye

Günlük hayatta durup düşünmeden yaptığımız birçok hareket bel sağlığımızı ciddi boyutta tehdit edebiliyor. Uzmanlar bel sağlığını korumak isteyen ya da fıtık veya başka bir sebebe bağlı bel rahatsızlığı bulunan herkesin günlük yaşamda dikkat etmesi gerekenleri sıralıyor.

Uzmanların bel sağlığı için uyulmasını istediği 40 tavsiye şöyle:

1- Herhangi bir ağırlık taşımanız gerekirse, yükü vücudunuza asimetrik olarak paylaştırdıktan sonra taşıyın. Cisimleri bir yerden başka bir yere taşırken, belinizin dik pozisyonda olmasına dikkat edin.
2- Ağır bir yükü kaldırmayı denemeyin. Kaldırmak zorundaysanız başkalarından yardım isteyin.
3- Hafif bile olsa bir yerden cismi alırken dizlerinizi kırın ve çömelerek alın, belden eğilmeyin. Yükü belinizle değil, bacaklarınızla kaldırın.
4- Bir eşyayı taşırken gövdenize yakın tutun.
3- Hafif bile olsa bir yerden cismi alırken dizlerinizi kırın ve çömelerek alın, belden eğilmeyin. Yükü belinizle değil, bacaklarınızla kaldırın.

Bel Sağlığını Korumanın 20 Altın Kuralı

* Sizin için ağır olan cisimleri asla kaldırmayın,itmeyin ve çekmeyin.
* Sırtınızı,belinizi dik ve dengeli tutun.
* Uzun süre aynı vücut pozisyonunda kalmayın
* Omurga kaslarınızı düzenli çalıştırın,eğzersiz yapın.
* Stressiz bir yaşam sürmeye özen gösterin.
* Sigara içmeyin.
* Herhangi bir ağırlığı,yükü vücudunuza simetrik olarak paylaştıktan sonra taşıyın.
* Hafif bile olsa,bir cismi yerden alırken dizlerinizi kırın ve çömelin.
* Bir eşyayı alırken ona doğru uzanmayın.Eşyanın yanına iyice yanaşın ve öyle alın.
* Paspasla veya elektrikli süpürgeyle yerleri temizlerken öne eğilmeyin.Belinizi dik tutun.
* Düzenli olarak spor yapın,yüzmeyi ihmal etmeyin.
* Her gün en az 20 dakika yürümeye özen gösterin
* Her gün beyaz peynir ve bir tabak yoğurt yemeyi alışkanlık haline getirin.

Bel Fıtığı Nedir?



Bel fıtığı, bel omurlarının arasındaki kıkırdağın aşırı zorlama nedeniyle yerinden kayarak bacaklara gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması sonucu oluşan bir hastalıktır.

Belirtiler: Hasta belinden kalçasına ve bacağına yayılan ağrıdan şikayet eder. Bu ağrı ayak topuğuna ve parmaklara kadar uzanabilir. Bazı hastalar bacağının arka kısmından bir iple çekildiğini söylerler. Hastanın beli bir tarafa eğilebilir. Zamanla ayakta uyuşma, kuvvet kaybı gelişmeye başlar. İlerlemiş vakalarda idrar ve büyük abdest yapmakta zorluklar oluşabilir.

ÖNEMLİ NOT: Hastanın ayak bileğinde kısa sürede felç ve idrar yapamama durumu (idrar felci) meydana gelirse acilen ilk 6 saat içerisinde ameliyat edilmelidir. Bu 6 saatlik süreye ALTIN DÖNEM denir ve bu süre geçirilirse hastanın klinik bulguları düzelmez. Ayak bileğindeki felç kalıcı olur, idrarını yapamaz. Hayat boyu idrar sondası kullanmak zorunda kalabilir. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaşan hasta hiç vakit kaybetmeden beyin cerrahisi uzmanına müracaat etmelidir. Unutulmamalıdır ki, sinir sisteminde kayıp edilen geri gelmez.

Top