ihya.org

Tuz tüketimi

Tuz tüketimini azaltmak ömrü uzatıyor!

Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, günlük alınan tuzun iki çay kaşığına indirilmesinin kalp krizi ve inmeye bağlı 2 buçuk milyon ölümü önleyebileceğini söyledi.

Akpolat, "Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon başta olmak üzere felç, kalp krizi, kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, mide kanseri, böbrek taşı, kemik erimesi ve vücutta şişlik gibi birçok değişik sorunlara da yol açıyor." dedi.

Tuz tüketimi nasıl azaltılır?

Uzmanlar Türkiye’de insanların aşırı tuz tükettiğini ve bu yüzden böbrek hastalıklarında artış olduğunu söylüyor.

Samsun'da bulunan Beslenme, Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkanı Prof.Dr. Ayşe Baysal, Türkiye’de insanların çok fazla tuz tükettiğini, bu nedenle yüksek tansiyona bağlı böbrek hastalıklarında artış olduğunu söyledi. Prof.Dr. Baysal, “Sofralardan tuzlukları kaldırmak lazım” dedi.

Beslenme, Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkanı Prof.Dr. Ayşe Baysal, eksik ya da fazla gıda tüketiminin birçok sağlık problemine neden olabileceğini söyledi. Özellikle Türkiye’de insanların yiyeceklerinde çok fazla tuz tükettiğine dikkat çeken Prof.Dr. Baysal, tuzun fazla alımının yüksek tansiyona neden olduğunu belirterek, “Tansiyonun yükselmesi böbrek hücrelerini olumsuz etkiliyor. Bugün böbrek hastalıklarının arkasında yatan temel neden aşırı tuz tüketimidir” dedi.

Top