Düz Kaslar

Düz Kaslar



İsteğimiz dışında, kendiliğinden çalışırlar. Çalışmaları otonomik sinir sistemine bağlıdır. Vücutta en çok sindirim, dolaşım, solunum ve ürogenital sistemler gibi içi boşluklu sistemlerde bulunur. İskelete bağlı değildir. Düz kaslar barsak duvarı, damar duvarı, rahim kasları gibi iç organlarda bulunan kaslar düz kaslardır. Uzun süre yorulmadan kasılmalarını sürdürebilirler.

Sindirim kanalları, kan damarları ve çeşitli iç organların yapılarında bulunurlar. Kasılma süreleri uzundur, kasılmış durumlarını az enerjiyle ve uzun süre muhâfaza ederler. Düz kas hücresinin tek, oval ve soluk renkte, merkeze, yerleşmiş bir çekirdeği vardır. Bu kasın telcik (fibriler) yapısı düz ve eşit dağılmış olup, ışık kırma durumu bütün kısımlarında aynıdır. Bu yüzden, düz kas denmiştir.

Safrakesesi kanalında, barsakta ve böbrek ile mesâne (idrar kesesi) arasındaki kanalda bulunan kaslarda, kendi kendilerine, kasılmak için lâzım olan sinirsel uyartıyı (impuls) çıkarma kâbiliyeti vardır. Bütün diğer düz kaslar sinirlerini otonom sinir sisteminden alırlar ve istek dışı çalışırlar.

İki çeşit düz kas bulunur: 1) Çok birimli düz kas: Her bir kas lifi için bir sinir lifi vardır. 2) Organların düz kası: Lifleri sık olduğundan her bir kas lifi için bir sinir lifi yoktur.

Düz Kaslar yorumları

  • Image Description
    ezgipelin
    13.03.2010

    çok beğendim muhteşem tşkr ederim yazana

  • Image Description
    Ziyaretçi
    15.04.2010

    tşk ama bana nerelerde bulunur o lazım

  • Image Description
    Ziyaretçi
    30.03.2011

    çok tşk bu yazı işimi gördü :)

  • Image Description
    Ziyaretçi
    23.02.2012

    tşk ama bu bilgiler benim işime yaramaz :)

  • Image Description
    Esma
    09.03.2013

    tşk ama bu bilgileri daha biz öğrenmedik ama işimi gördü sağolun

Kas Tipleri
Top