Bakan Akdağ: "Aşı konusunda tereddüt etmeyin"

Bakan Akdağ: "Aşı konusunda tereddüt etmeyin"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, okul öncesi eğitim kurumlarındaki öğrencilerin yarından itibaren aşılanmaya başlanacağını söyledi.

Bakan Akdağ, temaslarda bulunmak üzere geldiği Erzincan'da Vali Abdülkadir Demir'i makamında ziyaret etti.

Domuz gribi ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında gazetecilere bilgi veren Akdağ, yarından itibaren okul öncesi eğitim kurumlarındaki öğrenciler ile sürekli hastalığı olan vatandaşların beyan usulüne göre aşılanmasına başlanacağını anımsattı. Akdağ, vatandaşların aşı konusunda tereddüt etmemelerini istedi.

Bilim adamlarının salgın konusunda geçen hafta sonu itibariyle yaptığı tahminlere göre, 400 bin vatandaşın hastalanmış veya hastalığı geçirmiş olabileceğinin bildirildiğini hatırlatan Bakan Akdağ, şöyle devam etti:

“400 bin kişi hastalanmış olabilir ama kış mevsimi boyunca hastalandırabilecek bir virüs var ortada. O zaman öncelikli risk guruplarını aşılayacağız. Aşının bazı yan etkileri var. Her biyolojik maddenin ve aşının yan etkileri olabilir. 300 bine yakın sağlık çalışanı aşılandı. Onların hepsi işinde gücünde. 400 bin kişinin hastalığı geçirdiğini düşünün. 60'ın üzerinde hayatını kaybeden vatandaşımız var. Demek ki aşının yan etkileriyle hastalığın risklerini karşılaştırdığımız zaman hastalığın riskleri kıyaslanamayacak kadar yüksek. O zaman devletimizin Avrupalı ülkeler gibi, çağdaş ülkeler gibi imkanlarını kullanarak, zamanında hareket ederek vatandaşına sağladığı bu sigortayı vatandaşımız kullansın diyorum ben.”

“Yeni aşı alımı” konusundaki bir soru üzerine Recep Akdağ, Türkiye'nin elinde 2 milyon 400 bin doz aşı bulunduğunu, halen kullanılmaya devam eden aşıların kasım, aralık ve ocak ayında takviye edileceğini söyledi.

“HAZIRLIKLIYIZ”

Türkiye'nin Domuz gribi olayına hazırlıklı olduğunu anlatan Sağlık Bakanı Akdağ, “Hazırlıklı olmak çok önemli. Türkiye olarak biz bu meseleye çok hazırlıklıydık. Başından beri bir bilimsel kurul hazırlık yapmıştı. Bakanlık olarak bu hazırlıkları sıkı bir biçimde de takip ettik. Yaz mevsiminde Avrupa'ya hastalık yayıldığı halde Türkiye'ye bu hastalık gelmedi. Sonbahara doğru, kışa doğru bunun geleceğini de biz vatandaşa ilan etmiştik” diye konuştu.

Akdağ, hastalığın yayılmaması için bireysel tedbirlerin iyi uygulanması gerektiğini vurgulayarak, “Yani toplumun çok kullandığı yerlere dokundurduğumuzda ellerimizi iyi yıkarsak ki bunun sayısı 5-10 olabilir, sabunla yıkarsak. Kapalı yerleri iyi havalandırıp, hasta olanların başkasına bu hastalığı bulaştırmaması için gerektiğinde maske takmalarını, öksürdüklerinde tek kullanımlık mendil kullanarak o mendili çöpe atılmasını sağlarsak bireysel olarak bu hastalığın yayılmasını yavaşlatabiliriz” dedi.
Top